Baby Sleep: How Many Naps Should My Baby Have In a Day?

Baby sleep, naps, and how many naps should your baby have in a day are of interest to new parents everywhere. Whether you’re the proud parent of an infant or you’re expecting, chances are that you’ve spent at least some time wondering how many naps should your baby have in a day? This question can be especially confusing during those first few months as your baby adapts to his new world.

 

Table of Contents

First month

How many naps for 1 month old?

Answer: 4 to 6 naps and 30 to 90 minutes each.

During your baby’s first month, she should take four to six naps during her day, 1 to 2 in the morning, 1 to 2 in the afternoon and 1 to 2 in the night, so be sure to stock up on plenty of swaddle blankets and sleep sacks. For some babies, these naps can be as short as 30 minutes, but others might need to sleep for 1.5 hours or more. These daytime naps help your baby grow and thrive by giving her time to digest her food, catch up on rest and give you time to shower or take care of other needs around your home. You can tell if your baby is growing well because she will gain weight over time at roughly one ounce per day (every pound equals about three ounces). She should also increase in length quickly during those first few months; after four weeks she should double her length from birth!

Baby sleep
Image by Марина Вельможко from Pixabay

Read  More: What Temperature is Safe to Take the Baby Outside?

Three Months Old

How many naps should a 3 month take?

Answer: 3 to 4 naps and 30 to 90 minutes each.

Three-month-olds should be napping three to four times per day. If your baby is sleeping for two hours at each nap, his total sleep time will add up to six to eight hours for every 24 hours. This would represent an average amount of napping, says Lisa Meltzer, MD, founder of Urban Pediatric Associates in New York City and co-author of The Everything Toddler Book. This schedule means that he’ll get two full sleep cycles (naps) during each 24 hours—one in the morning and one in the afternoon or evening. Be sure not to miss his last scheduled nap because it’s when he gets his longest chunk of sleep—up to two hours.

Read More: What To Expect When Having Your First Baby?

Four Months Old

How many naps for 4 month old?

Answer: 3 to 4 naps daily and 1.5 to 2 hours each on average.

Four months is an exciting time for baby, but also a challenging one. Four-month-olds can have longer sleep stretches at night—as long as three to four hours at a time. The days are still very active, though, so it’s not uncommon for four-month-olds to only take 3 to 4 naps per day. At that age, baby may be able to handle having her last nap taken later in the afternoon instead of earlier in the day if she’s staying up longer at night. What you choose is up to you and your schedule—just make sure baby gets some rest no matter what.

 

Five months old

How many naps for 5 month old?

Answer: 2 to 3 naps daily and 1 to 2 hours each.

When your baby is about five months old, you’ll probably start to notice some serious growth spurts. It may be tempting to jump in and wake your baby up so he can eat or play for longer periods. However, when babies reach five months old, they need plenty of time to sleep during their naptime. When she reaches five months old, her bedtime should be at least 11 hours away from her morning nap (most babies between six and eight weeks old should have slept through 11 hours overnight). If you take away too much sleep during these growth spurts, it can mess with her circadian rhythm.

 

Six months old

How many naps for 6 month old?

Answer: 2 to 3 naps and 1 to 2 hours each.

Six months is an exciting time for babies—that is, if they’re getting enough sleep. At around six months of age, baby sleep typically transitions from two to three naps to one longer nap or two shorter ones. Healthy baby sleep habits are now taking shape and parents are now able to start setting routines with their little ones. But what happens when your baby doesn’t fall into healthy snoozing patterns? It might be because he or she isn’t developing healthy habits yet. That’s why it’s important to keep tabs on how many naps your little one should have in a day (and what they’re like). 

Your baby may only nap once a day. That’s perfectly fine. Some babies do best with one long stretch of sleep, while others thrive with frequent naps throughout the day. What’s important is that your baby gets enough healthy sleep, which is around 16 hours for newborns and as much as 12 hours for older babies and toddlers

 

Frequently Asked Question

1. How many naps for 2 months old?

Answer: The 7-month-old babies take 4 to 6 naps and 30 to 90 minutes each.

2. How many naps for 7 month old?

Answer: The 7-month-old babies take 3 naps and 2 to 3 hours each.

3. How many naps for 8 month old?

Answer: The 8-month-old babies take 2 to 3 naps and 2.5 to 3.5 hours each.

4. How many naps for 9 month old?

Answer: The 9-month-old babies take 2 to 3 naps and 2.5 to 3.5 hours each.

5. How many naps for 10 month old?

Answer: The 10-month-old babies take 2 naps and 3 to 4 hours each.

6. How many naps for 11 month old?

Answer: The 11-month-old babies take 2 naps and 3 to 4 hours each.

7. How many naps should 1 year old take?

Answer: The 1-year-old babies take 2 naps and 3 to 4 hours each.

8. How many naps for 12 month old?

Answer: The 12-month-old babies take 2 naps and 3 to 4 hours each.

9. How many naps should a 13 month old take?

Answer: The 13-month-old babies take 1 to 2 naps and 3 to 4.5 hours each.

10. How many naps for 14 month old?

Answer: The 14-month-old babies take 1 to 2 naps and 3 to 4.5 hours each.

11. How many naps for 15 month old?

Answer: The 15-month-old babies take 1 to 2 naps and 4 to 5 hours each.

12. How many naps for 16 month old?

Answer: The 16-month-old babies take 1 to 2 naps and 4 to 5 hours each.

13. How many naps for 17 month old?

Answer: The 17-month-old babies take 1 to 2 naps and 4 to 5 hours each.

14. How many naps for 18 month old?

Answer: The 18-month-old babies take 1 to 2 naps and 4 to 5 hours each.

15. How many naps for 19 month old?

Answer: The 19-month-old babies take 1 nap and 5 to 5.5 hours each.

16. How many naps for 20 month old?

Answer: The 20-month-old babies take 1 nap and 5 to 5.5 hours each.

17. How many naps for 21 month old?

Answer: The 21-month-old babies take 1 nap and 5 to 5.5 hours each.

18. How many naps for 22 month old?

Answer: The 22-month-old babies take 1 nap and 5 to 5.5 hours each.

19. How many naps for 23 month old?

Answer: The 23-month-old babies take 1 nap and 5 to 5.5 hours each.

20. How many naps for 24 month old?

Answer: The 24-month-old babies take 1 nap and 5 to 5.5 hours each.

21. How many naps for 25 month old?

Answer: The 25-month-old babies take 1 nap and 5 to 6.5 hours each.

22. How many naps for 26 month old?

Answer: The 26-month-old babies take 1 nap and 5 to 6.5 hours each.

23. How many naps for 27 month old?

Answer: The 27-month-old babies take 1 nap and 5 to 6.5 hours each.

24. How many naps for 28 month old?

Answer: The 28-month-old babies take 1 nap and 5 to 6.5 hours each.

25. How many naps for 29 month old?

Answer: The 29-month-old babies take 1 nap and 5 to 6.5 hours each.

26. How many naps for 30 month old?

Answer: The 30-month-old babies take 1 nap and 5 to 6.5 hours each.

27. How many naps for 31 month old?

Answer: The 31-month-old babies take 1 nap and 5 to 6.5 hours each.

28. How many naps for 32 month old?

Answer: The 32-month-old babies take 1 nap and 5 to 6.5 hours each.

29. How many naps for 33 month old?

Answer: The 33-month-old babies take 1 nap and 5 to 6.5 hours each.

30. How many naps for 34 month old?

Answer: The 34-month-old babies take 1 nap and 5 to 6.5 hours each.

31. How many naps for 35 month old?

Answer: The 35-month-old babies take 1 nap and 5 to 6.5 hours each.

32. How many naps for 36 month old?

Answer: The 36-month-old babies take 1 nap and 5 to 6.5 hours each.

 

 

 

You May Also Like:

When to Start Potty Training Your Child?

All You Need To Know About A Breastfeeding Bracelet

3 Benefits of Nursing Your Newborn

Choosing A Comfortable Baby Swimsuit

7 First Time Parent Tips Anyone Should Learn

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.